szybkie ciasto ze śliwkami
Na luzie

Szybkie ciasto ze śliwkami. Kto nie upiecze, będzie żałował.

To będzie chyba najkrótszy z moich postów, jako, że tytuł zobowiązuje. Zawsze staram się korzystać z sezonowych owoców i opycham się nimi do upadłego wiedząc, że na kolejne świeżaki trzeba poczekać cały rok. Truskawkowy obiad to koniecznie makaronik, bita śmietana i truskaweczki (sama niezdrowizna, najlepiej co drugi dzień), maliny wsuwam na żywca prosto z krzaka, agrest również, a ze śliwek robię placek.

W tym roku bida w ogrodzie z powodu suszy. Pomidory ledwie mi zipią na krzakach, a śliwki zeżarły osy, zanim owoce jeszcze dojrzały. Postanowiłam ratować to co zostało. Mam fajną węgierkę, która rodzi pyszne owoce, idealne do ciasta. Do tej pory robiłam pod śliwki tylko kruche ciasto, bo miałam dobry przepis i zawsze mi się sprawdzał. Ale kilka dni temu wpadł mi w ręce przepis na ciasto ucierane. Dawcą przepisu była stacja TVN, program śniadaniowy, fejsbuk po prostu wywalił mi ich posta przed oczy. A że wyrażenie „szybki przepis” przyciąga mnie zawsze jak magnes, postanowiłam stanąć w kuchni i upiec. Rzeczywiście, wykonanie tego ciasta jest szybkie i proste, a z pieczeniem poradzi sobie każdy.

Składniki:
Śliwki
Kostka masła
Szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml oleju
Cynamon

Działania prowadzące do powstania placka:
1. Nastawiamy piekarnik na 170-180 stopni, smarujemy blachę i wykładamy papierem
2. Śliwki kroimy na pół i wydłubujemy pestki
3. Ucieramy mikserem jajka, masło, cukier i cukier waniliowy
4. Dodajemy mąkę z proszkiem, na końcu olej

Powstaje gęsta breja. Prawidłowo, tak ma być. Wylewamy na blachę, w miarę wyrównujemy i kładziemy śliwki skórką w dół. Posypujemy cukrem i cynamonem, lub czym kto lubi i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Ciacho gotowe.

szybkie ciasto ze śliwkami

Ja jem jeszcze gorące i popijam wrzącą herbatą, a mam to po mamie. Mój mąż twierdzi, że moja rodzina ma azbestowe podniebienie i coś w tym rzeczywiście jest. Placek został też rozczęstowany w pracy i obowiązkowo pochwalony przez żarłoczne koleżanki.

szybkie ciasto ze śliwkami
Mam kilka refleksji na koniec, może ktoś się zasugeruje:
Ciasta wystarcza na dużą blachę, chyba, że ktoś woli wyższe.
Szklanka cukru to dla mnie odrobinę za dużo i za słodko, lepiej byłoby ¾ szklanki.
Zamiast śliwek sprawdzą się też inne owoce, najlepiej lekko kwaśne, np. jabłka, albo wiśnie.

Życzę wam miłego sezonu śliwkowego, namawiam do pieczenia i jedzenia!

 

Please follow and like us:
FACEBOOK
FACEBOOK
Instagram

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *