Nie od dzisiaj wiadomo, że ludzie uwielbiają wszystko co czekoladowe. Dlatego tego typu desery czy też ciasta są bardzo popularne. Poza tym nie są trudne do zrobienia, dlatego też każdy sobie z nimi poradzi. Wystarczy robić wszystko zgodnie z przepisem. Na pewno każdy wie, że w Internecie jest bardzo dużo różnych przepisów na smaczne ciasta. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na jedno z ciast jakim jest oczywiście meksykański warkocz czekoladowy. Nie jest to popularne ciasto, ale na pewno warte uwagi. Jest przepyszne i nieskomplikowane do przygotowania.
Jak zrobić meksykański warkocz czekoladowy
Ciasto czekoladowe jest bardzo popularne. Dlatego ludzie tak chętnie je robią. Zanim jednak przejdziemy do przygotowania naszego wago cza, każdy powinien upewnić się, czy mamy wszystkie niezbędne do jego zrobienia składniki. Potrzebne nam będą także miski. W końcu w czymś te produkty trzeba mieszać. Do najważniejszych artykułów można zaliczyć na pewno:
- 250 ml ciepłego mleka,
- 70 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 5 żółtek
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/2 kubka kakao
- 130 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mąki tortowej + do oprószenia
- 90 g masła, miękkiego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 60 g masła, roztopionego, do posmarowania ciasta
- 1/3 kubka płatków migdałowych
Gdy już wszystko jest gotowe, to oczywiście możemy przejść do robienia naszego deseru jakim jest nasz meksykański warkocz. Na początku warto zacząć od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże powinniśmy bardzo dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki oraz 50 ml mleka,. Wszystko to trzeba wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Kładziemy w jakieś ciepłe miejsce i przykryć czystą ściereczką.
W międzyczasie można przesiać mąkę do miski i dodawać cukier i sól. Wszystko mieszamy i robimy wgłębienie. Wlewamy do niego wcześniej przygotowany rozczyn ze świeżych drożdży + resztę mleka. Wszystkie składniki należy wymieszać łyżką.
Kolejnym krokiem jest oczywiście wyrabianie ciasta. W międzyczasie dodajemy jajko i żółtka. Gdy minie 5 minut od momentu wyrabiania , dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Można to robić ręcznie, ale zdecydowanie szybciej jest robić to za pomocą miksera planetarnego. Wyrabiamy kolejne 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Tak wyrobione ciasto musimy przykryć folią lub czystą ściereczką i odstawić je na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Oczywiście w ciepłe miejsce.
Zanim ciasto dojdzie to możemy zabrać się za przygotowanie nadzienia. Otóż wystarczy masło zmiksować z płatkami migdałowymi, cukrem, kakao, żółtkami, cynamonem, mąką. Mieszamy tak długo, aż powstanie gładka, ale dość gęsta konsystencja.
Gotowe ciasto trzeba rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 25 × 46 cm. Na tak przygotowanym cieście rozsmarować wykonane przed chwilą nadzienie, zostawiając 2 cm wolnych brzegów. Brzegi ciasta należy oczywiście wysmarować wodą. Zaczynamy od dłuższego boku i zwijamy równo ciasto w roladę. Aby się ono nie rozkleiło, lekko je dociskamy. Roladę przełożyć łączeniem do dołu na tacę i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie, możemy ją wyciągnąć i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Obie połówki ciasta zapleść ze sobą w taki sposób, aby powstał warkocz. W jaki sposób to zrobić? Otóż nadzienie powinno być na zewnątrz wieńca. Końce tak przygotowanego warkocza również trzeba zlepić ze sobą i podłożyć pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto trzeba odłożyć na około 30 minut do wyrośnięcia. Zdejmujemy ściereczkę lub folię i pieczemy warkocz w 175 stopni przez ok. 30 – 35 minut. Ciasto musi mieć złoty kolor.
Kategoria: dieta, kuchnia